Lista aktualności
DOBRE Z LASU - SŁOIK 2023
"DOBRE Z LASU" - pod takim hasłem Nadleśnictwo Drawsko promowało zdrową żywność pochodzenia leśnego na tegorocznym Festiwalu SŁOIKA. Z założenia impreza organizowana przez Staroste Drawskiego, na której wszystkie lokalne sołectwa startują do konkursu na najlepsze dania i przetwory w słoikach. W różnych kategoriach ogłaszane są na zakończenie wyniki a zwycięzcy otrzymują za swoją kreatywność nagrody.
Przy tej okazji postanowiliśmy promować markę "Dobre z Lasu", którą Lasy Państwowe stworzyły w celu zapewnienia najwyższej jakości produktów pochodzenia leśnego, tak aby żywność z lasu kojarzyła się ze najlepszym smakiem, zapachem i wyglądem oraz najwyższą jakością. Jak możemy przeczytać na stronie marki Dobre z Lasu:
"Projekt „Dobre z Lasu”, realizowany przez Lasy Państwowe, ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Jednym z celów projektu jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii."
Dlatego też nasz namiot na tegorocznym festiwalu był najlepszym miejscem do promowania zdrowej żywności pochodzenia leśnego. Można było u nas nie tylko obejrzeć ale także spróbować jedzenie w słoikach, które nawiązywało do nazwy festiwalu. W słoikach były wyśmienicie prezentujące się grzyby, w tym przede wszystkim prawdziwki i podgrzygbki ale także rydze, maślaki i opieńki. Ale to nie wszystko z lasu co można zamknąć w słoiku - były też przetwory z owoców leśnych, dżemy i konfitury, ale nie zabrakło też różnych rodzajów miodów. Każdy mógł spróbować syropów i napojów z pedów sosny, rokitnika czy kwiatów bzu - nie zabrakło także soku z brzozy czy herbatek leśnych. Ale były także mniej znane produkty jak ciasteczka z żołędzi czy pesto z czosnku niedźwiedziego. Jak przystało na kuchnie leśną, większą część naszego stoiska stanowiły produkty z dziczyzny. Największym zainteresowaniem cieszył się gulasz z dzika oraz deski wędlin z dzika, jelenia i sarny. Najbardziej poprularnym słoikiem na naszym stoisku okazał się smalec z dzika z kurkami.
Wszysktie te produkty można obejżeć i zamówić na stronie www.dobrezlasu.pl